Turkistarhaton Suomi
Turkistarhaton Suomi -mielenosoitus pidettiin 14.9.2024, järjestäjänä toimi Animalia ry. Päämielenosoitus järjestettiin Helsingissä, ja tukimielenosoituksia oli useissa kaupungeissa, kuten Tampereella, Turussa ja Oulussa. Helsingin tapahtumassa osallistujia oli ehkä hiukan yli sata. Osallistujamäärä olisi voinut olla suurempi, mutta tapahtumaa luultavasti mainostettiin nolla budjetilla pääasiassa vain eläinsuojelun Facebook-sivuilla ja verkkosivustoilla. Toivottavasti järjestävät uuden tapahtuman nyt kun kansalaisaloite on tulossa eduskunnan käsittelyyn ja tapahtuma saisi enemmän näkyvyyttä esimerkiksi Facebookin puskaradioissa, mikä voisi houkutella lisää kannattajia ja tukijoita.
Mielenosoitus liittyi 9.9.2024 eduskunnalle lähetettyyn kansalaisaloitteeseen ”Turkistarhaus historiaan – Oikeudenmukainen siirtymä turkistarhattomaan Suomeen”, joka keräsi 102 600 allekirjoitusta. Mielipidemittausten mukaan yli 80% suomalaisista vastustaa turkistarhausta.
Kansalaisaloitteessa herättää huomiota termi ”oikeudenmukainen siirtymä”. Jos keskustellaan oikeudenmukaisuudesta, kyseisten eläinten kaltoinkohtelijoiden tulisi joutua vastuuseen teoistaan. Suomen oikeusjärjestelmän antamat tuomiot eivät välttämättä vastaa yleistä oikeustajua, etenkään kyseisessä toiminnassa mukana olleille.
Toivotaan, että eduskunnassa istuvilla on nyt rohkeutta ja aloitteellisuutta toimia niin kuin suurin osa suomalaisista toivoo. Vaatimus kyseisen toiminnan välittömästä lopettamisesta pitäisi itse asiassa tulla eläinsuojelun viranomaisilta, huomioon ottaen toiminnan selkeä Eläinten hyvinvointilain vastaisuus. Puhujana mielenosoituksessa oli myös ministeriön edustaja, joka mainitsi asian käsittelyn vievän vuodesta kahteen vuotta. Koska jokainen päivä on kyseisille eläimille vain uusi kärsimyksen päivä, olisi toivottavaa, että työ tehtäisiin nopeasti, mieluiten viikkojen sisällä.. Ei luultavimmin kenenkään mieli pahene, vaikka jokin menoleikkauksen mahdollistava lakimuutos hieman viivästyisi kyseisen työn takia.
Vaikka suurin osa suomalaisista vastustaa, ja toiminta on eläinsuojelurikos Eläinten hyvinvointilain mukaan. 20 § Eläimiä on hoidettava siten, että niillä on mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, leikkiin, lepoon, kehonhuoltoon, syömiseen, ravinnon etsintään ja ympäristön tutkimiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Maa- ja metsätalousministeriö on silti ehdottanut tänä vuonna kymmenien miljoonien eurojen tukia näiden toimintojen harjoittajille. Nämä tuet ovat herättäneet keskustelua – vastustusta, sillä ne on kohdistettu toimintaan, jota yleisesti pidetään törkeänä eläinrääkkäyksenä. Voi vain ihmetellä, mitä ajatuksia ehdotuksen tehneillä ministeriön jäsenillä on ollut.
Suurin osa tästä toiminnasta tapahtuu Pohjanmaan kunnissa, jotka sallivat sen, ja nämä kunnat löytyvät Tilastokeskuksen avoimesta toimialahakemistosta koodin 01491 alta ja oheisesta .pdf tiedostosta.