tukiruokinta

Jos pihallasi liikkuu kapista kärsivä kettu, jota haluat auttaa itse

Jos kapista kärsivä kettu on alkanut liikkumaan pihapiirissä ja/tai on selkeästi apaattinen – ei reagoi ihmisen lähestymiseen, niin syynä on yleensä jo hyvin paljon heikentynyt vointi joka estää ruoan hankkimisen.

Talvella kapista kärsivän ketun täytyy saada huomattavasti enemmän ravintoa, kuin terveen ketun jolla pakkaselta suojaava turkki. Anna ruokaa mieluummin enemmän kuin menekki.

Alue pihallasi jossa kettu liikkuu kannattaa rauhoittaa. Älä päästä alueelle muita. Jos kettu haistaa vieraan ihmisen tuoksun(ellei ole kyseessä ihmisiin tottunut), kesken ruokintaa, niin välttää liikkumista alueella. Ruokintapaikalla kannattaa välttää myös esineiden liikuttamista ja minkään uuden esineen tuontia.

Jos näit ketun mutta et tiedä missä voisit auttaa. Etsi alueen Facebook -ryhmissä paikka auttamiseen ja samalla saat ehkä apuvoimia muista alueella asuvista. Katso esimerkki-ilmoitus kapinen kettu sivun alareunassa. 

Sairas kettu etsii ruokaa ja talvella myös suojaa pakkaselta. Liikkuminen on siis jatkuvaa etsimistä, jotta olisi mahdollisuus selvitä. Siten ketun auttamisen suurin haaste on monesti ketun löytäminen, kuten oheisessa Elisa Aaltolan kirjoituksessa. Kettu taistelee selvitäkseen, älä sinäkään luovuta.

Miksi auttaminen ei onnistunut ja usein kysytyt. Katso UKK.

Talviaikaan

Mikäli ketulla on talviaikaan turkissa karvattomia alueita. Kysy tuolloin mielipide ketun hoidosta. PK-Seudulla havaituista: kapihavainto@gmail.com tai Whatsapp: 040 369 0489 Muu-Suomi Sey:n eläinsuojeluneuvojat tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistyksestä. Ellei (saamasi vastauksen mukaan ratkaisevasti) turkkinsa lämpösuojan menettäneellä ketulla ole pihapiirisi rakennuksessa – rakennuksen alla suojaisaa paikkaa toipua tai muualla tiedossasi olevaa, niin lääkkeen annosta ja tukiruokinnasta huolimatta ei talven pakkasessa ole mahdollista toipua vaan kettu menehtyy kylmään. Kysy silloin luonnonvaraisten eläinten hoitoon erikoistuneista hoitoloista, voivatko ne ottaa ketun hoitoon, jos loukutus onnistuu. 

Tukiruokinta

Kettu liikkuu yleensä öisin ja päivisin vain helmi-huhtikuussa etsiessään kumppania. Mikäli kettu ei kykene etsimään riittävästi ravintoa öisin niin se liikkuu myös päivisin.

Ruokkiessaan pentuja ja esimerkiksi kapista sairaana kettu etsii ruokaa myös päivisin. Jos alueellasi liikkuva kettu liikkuu päivisin, niin anna ruokaa kahdesti päivässä. Päivällä mahdollisimman lähellä aikaa jolloin kettu liikkuu pihallasi. Talvella linnut syövät nopeasti tarjoamiset. Päiväksi (valoisan ajan) voit peittää ruoan havupuun oksalla, paperilla kuten sanomalehden sivu tai kevyellä kankaalla, kuitenkin vain niin, että kettu pystyy varmasti haistamaan ruoan ja helposti poistamaan esteen. Yön ajaksi älä laita estettä.

Kettu syö luonnosta lähinnä riistaa ja kesäisin myös marjoja ja hedelmiä. Anna ainakin iltaisin esimerkiksi koiran raakaruokaa, jauhelihaa tai laadukasta- ei viljaa sisältävää koiranmakkaraa puu, pahvi tai vaneripalan päällä. Myös paistettu kana houkuttaa, mutta ei kaikkia (älä anna luita – voivat puhkaista suolen). Hajujälkenä ruokintapaikkaan tarjoamasi ruoka sekoitettuna ruokaöljyyn. Veriset lihapalat haisevat pitkälle ja houkuttavat syömään.  Pakkasella jäätymistä kannattaa estää lisäämällä sekaan rypsi- tai rapsiöljyä. Myös kesällä öljy pitää ruoan kosteana ja tuoksuvana pitempään. Kesällä ruoka täytyy vaihtaa päivittäin. Kesällä voi yrittää antaa myös kananmunia. 

Huom! Anna ketulle aina myös koiranmakkaraa. Lääkeaine on kapseloitu hiukan koiranmakkaralta tuoksuvaan – maistuvaan, ja ellei ole ketulle tuttua niin ei välttämättä syö. Koiranmakkaraan kannattaa totuttaa vaikka jauhelihan lisäksi annettuna, ei sekoitettuna.

Jotta näet kuka käy syömässä. Kannattaa hankkia oma tai lainata valvonta- tai riistakamera. Alempana vinkkejä hankintaan.

Lääke

Kapi paranee usein vain yhdellä koirillekkin syyhypunkkitartuntaan annettavalla Bravecto lääkkeellä. Bravecto on reseptilääke.

Kettuemo on tiineenä tammi-toukokuussa. Kantoaika 49-55 vrk. Imettää poikasia maalis-kesäkuussa.

Tiineille ja imettäville vain Bravecto on valmistajan mukaan turvallinen käyttää. Ei alle 8 viikkoisille pennuille tai alle 2kg painaville.  Lääke annettava hyvin pienessä erässä ruokaa. Eli varmuudeksi aina maalis-elokuussa, sillä saattaa viedä osan ruoasta poikasille.

Muitakin lääkevalmisteita on kuten uutuus reseptivapaa Frontpro. Lisätietoja Vetcaren sivuilta ja linkki YA –verkkokauppaan.  Toinen vaihtoehto Adtab. Linkki Nettiapteekkiin.

Bravecto on nopean ja pitkäkestoisen vaikutuksensa vuoksi, ainakin talvella ehkä paras vaihtoehto. Ellet pysty saamaan kyseistä lääkettä, niin vaihtoehtona kannattaa käyttää Frontpro purutabletteja. 

Frontpro ja Adtab eivät Suomalaisten apteekkien myyntiselosteiden mukaan ole varsinaisesti kapin lääkitsemiseen. Frontpro lienee kuitenkin varmempi vaihtoehto, jos Bravectoa ei ole mahdollista saada.

Bravecton  leviämisestä – vaikutuksesta luontoon on tullut tutkimustietoa, johon myös kannattaa perehtyä.

Kysy rohkeasti paikallisilta eläinlääkäreiltä voivatko he tarvittaessa määrätä Bravecto lääkkeen ketulle. Jos kettu on erittäin huonossa kunnossa, niin eläinlääkäri ei välttämättä määrää lääkettä kapiin. Ketun kunto voi olla niin huono että se pitäisi saada eläinhoitolaan. Talvella turkkinsa suojan menettänyt kettu tarvitsee vähintään paikan jossa voi suojautua kovilta pakkasilta. Kuukausi toipumiseen riittää, kuten TS jutun ketulla. Kaikki apu, jo pelkkä lääke on mahdollisuus. Ilman lääkettä sitä ei ole.

Lääkkeen anto täytyy ehdottomasti valvoa. Älä anna ruokaa lääkkeen annon mukana kuin puoli desiä. Kettu saattaa piilottaa ruoan, jonka löytääkin esimerkiksi koira tai jokin muu kulkija.

Lääkkeen saatuaan kettu on mahdollisesti vuorokauden ajan hyvin heikkona ja tarvitsee apuasi ruoan saannissa. Ruokintaa kannattaa jatkaa vielä  pari viikkoa, jotta kettu ehtii toipumaan. Vähennä annetun ruoan määrää toisen viikon aika, päivä päivältä.

Valvontakamera

Esimerkiksi noin 50€ TP-LINK TAPO C310 on hyväksi havaittu ja valvonta onnistuu helposti kännykällä. Valvontakamera vaatii langattoman verkon ja verkkovirtaa.

Videokuvaa livenä lähettävistä mobiiliverkkoa käyttävistä Reolink Go Plus 4G on hyväksi koettu, myös talvella. Kannattaa ostaa samalla vara-akku. Hinta ilman vara-akkua noin 220€.

Riistakamerat ei sovellu hyvin kyseiseen tarkoitukseen sillä ne ottavat vain kuvan tai pari tilanteesta. Esimerkiksi Uovisionin riistakameroista pari mallia lähettää lyhyen 10-30sec. videon mutta melko usein myös aiheuttaa lähetyksen jumittumisen, jolloin käytävä uudelleen käynnistämässä. Tärkeää on kuitenkin nähdä syökö kettu tarjoamisesi. Myös mahdollisen loukutuksen kannalta on videokuvaa ottava wifi tai 4G kamera paras.

Riistakameroista hyvä on ainakin Uovision Compact 4G Lite 20 MP Cloud. Mallissa kannattaa aina pitää yllä pir- ja tasa-aikalaukaisua, sillä noissa on välillä kuvien lähetysongelmia. Jos käytössä vain pir-laukaisu ja laite ei lähetä kuvia, niin tiedät siitä heti, jos päällä myös tasa-aikalaukaisu esimerkiksi 3h välein. 

Burrel S22 on myös hyvä valinta. Talvella kyseistä ei ole vielä päästy testaamaan. Kokeilussa Spypoint LM jossa hankintahinta kohtuullinen noin 130€. Edellyttää melko kallista sopimusta 10€/kk jotta lähettää kuvat. Kuvien jakaminen vain antamalla palvelimen hallintatunnukset, joten ei sovellu eläinsuojelun ryhmien käyttöön.

Loukutus

Loukutus on yleensä aikaa vievä ja ei johda ketun loukkuun saantiin, ellei kettu ole jo selkeästi hyvin huonossa kunnossa. Loukutus on myös jo valmiiksi heikolle ketulle äärimmäinen stressi, johon ei pidä ryhtyä kuin viimeisenä vaihtoehtona. Ketulle pitää myös olla tiedossa hoitopaikka.

Ensisijaisesti pitäisi aina antaa tukiruokaa heti. 

Ruoan antamisella luodaan luottamusta ja totutetaan kettua saamaan ruokaa.

Ruokinta siis aloitetaan ennen loukutusta.

Loukku kannattaa hankkia mahdollisimman pian. Loukun on oltava vähintään niin iso, että kettu pystyy seisomaan ja makaamaan siinä. Loukun pohjalle laita joko sammalta, multaa, pudonneita lehtiä, hiekkaa tai havuja. 

Supiloukkuun kettu menee yleensä vasta kun on jo hyvin huonossa kunnossa. Käytä vain loukkua jonka ovi kiinni mennessään sulkeutuu lisäksi hakasilla kuten Grundlundin supiloukku. Ketun mennessä paniikkiin ei halpojen supiloukkujen ovet pidättele vaan kettu repii itseään sieltä poistuessaan. Myös verkko monissa halvemmissa malleissa niin heikkolaatuista materiaalia, että menevät puremalla rikki.

Mitä paremman loukun teet/hankit, niin sitä helpommin sen saat tarvittaessa myytyä eteenpäin. Kysyntää loukulle riittää myös, jos haluat lainata sitä tai lahjoita paikalliselle eläinsuojelujärjestölle.

Kokemusta ja osaamista loukutuksista ja loukkujen rakentamisesta löytyy etenkin Briteistä. Jos budjetti kestää, niin kannattaa tilata MDC loukku.

Jos etsit loukkua noin 100 euron hintaluokassa, niin älä kuitenkaan osta mitään niistä noin metrin mittaisista joissa laukaisin keskellä. Kyseisissä malleissa ovi menee ketun hännän päälle. Suomessa elävä aikuinen punakettu on 45-90cm pitkä ja häntä siihen lisäksi.

Sijoita loukku oksien alle tai muuten suojaisaan paikkaan lähelle ketun kulkureittiä.

Älä koske paljain käsin loukkuun tai ruokinta-astiaan. Käytä vain kertakäyttöhansikkaita joiden päällisiin et ole koskenut. Ruokakupin siirtäminen ja tarvittaessa puhdistus onnistuu myös hyvin pitelemällä kiinni pihdeillä. Jos loukkuun on koskettu paljain käsin, niin ihmisen haju pitää yrittää poistaa tai peittää, ellei ole kyse ketusta joka tottunut syömään ihmisen antamaa ruokaa. 

Loukkua ja loukun ulkopuolella olevaa ruoka-astiaa ei pidä siirtää kun se kerran on paikalleen laitettu. Myöskään ei pidä lisätä loukun päälle mitään mikä muuttaa sen ulkoasua. Kettu havaitsee pienetkin muutokset ja kääntyy yleensä poispäin, jos jotain on toisin.

Ruokaa pari desiä loukun ulkopuolelle ja samaa myös sisälle.

Loukulle kannattaa tehdä hajujälkiä, jos kettu ei ole jokapäiväinen vieras, kunnes on alkanut syömään vakituisesti.  Hajujälki kannattaa tehdä mahdollisimman kaukaa (ei teiden yli) ja ainakin vastakkaisista suunnista.

Hajujälkiä voi tehdä sekoittamalla jotain kissan tai koiran liharuokaa sekä esimerkiksi kanan paistonestettä (pieneksi hienonnettuna tehosekoittimella) ja ruokaöljyä. Öljy estää haihtumista ja jälki pysyy kauemmin. Linkki yhteen hyvään tukiruokavaihtoehtoon.

Kun aloitat loukutuksen niin loukku täytyy tarkistaa  vähintään joka aamu. Pidä loukku auki mutta ei viritettynä(sulkeutuva ovi ylhäällä ja niin kiinnitetty ettei varmasti mene kiinni) ja ruokaa myös loukussa, kunnes kettu on syönyt loukussa ruoan pari kertaa. Mikäli kettu liikkuu alueella myös päivällä, niin tarkasta ruoka-loukku myös päivisin. Kapia sairastava kettu etsii yleensä ruokaa päivällä ja yöllä. Pienessä ulkoloukussa kylmä tai kuuma ilma on molemmat yhtä kohtalokkaita.

Verkosta tehdyssä loukussa kuten supiloukku ja kettuloukku, kettu menee paniikkiin. Hädissään kettu yrittää repiä verkkoa rikki ja samalla aiheuttaa itselleen pahoja vaurioita hampaisiin ja kuonoon. Siksi loukku täytyisi peittää mahdollisimman nopeasti, kun kettu on siellä. Siksi, hanki kamera vahtimaan loukkua, vaikka lainaksi.

Jos loukkuun menee kissa tai koira, niin vie heidät aina kunnan määräämään eläinhoitolaan. Etenkään kissojen kohdalla ei kannata olettaa, että koti on, sillä yleensä sitä ei ole. 

Loukkua ei saa sijoittaa kenenkään maalle luvatta. Valvontaan käytetty kamera saa kuvata vain sitä aluetta mihin on lupa. Älä kerro somessa loukun sijaintia.

Ilmoita auttamisesta  – älä pesästä

Jätä kettujen pesäpaikka rauhaan. Älä kerro sijaintia missään. Kettu vaihtaa hyvin herkästi pasän sijaintia, jos kokee tulleensa häirityksi. Uusi pesäpaikka on ketun etukäteen katsoma vaihtoehto kaksi, ja siihen on syynsä ettei sinne halunnut poikasiaan ensisijaisesti.

Kun olet saanut ketun syömään vähintään kahtena perättäisenä päivänä, lisää ilmoitus ketun tukiruokinnasta alueen Facebook -ryhmään, jottei joku muu ruoki samaan aikaan. Kun olet saanut annettua Bravecton, niin lisää uusi ilmoitus lääkkeen annosta, ettei ketulle anneta samaa lääkettä toistamiseen. Käytä ilmoituksissa aina kyseisen ketun kuvaa. Jos et halua ilmoittaa alueen ryhmässä, niin lähetä tieto vastauksena tähän ja laitamme sen puolestasi. Lähetä ilmoitus sähköpostilla osoitteeseen kapihavainto@gmail.com otsikolla ”tukiruokinta ja paikkakunta” ja viestissä linkki alueen ryhmään, tarkempi julkaistava tieto ja ketun kuva. 
 
Opi lisää ketuista

Wildlife Online palvelussa melko kattavasti tietoa kettujen elämästä,  sekä linkkejä ja tietoa kirjallisuudesta.

Voiko kettu parantua kapista itsestään?