ilmoita kapihavainto

Ketut saavat syyhypunkkeja usein hännän tyveen tai lantioon istuessaan. Monesti huomio kiinnittyy nimenomaan häntänsä karvoituksen menettäneeseen kettuun, mikä johtaa kapihavaintoon. Tartunta voi ilmetä missä tahansa kehon osassa.

Tartunta käpälässä voi aiheuttaa varovaista astumista. Joskus tartunta alkaa kuonosta, jolloin silmät voivat olla viirumaiset, vaikka muita kapin oireita ei olisikaan nähtävissä.

Kapista kärsivä kettu raapii itseään usein, vaikka ei aina. Jos karvoituksessa on paljaita kohtia ja kettu raapii itseään usein, on tartunta todennäköinen. Jos heikentyneen karvoituksen alla on vaaleaa, kuorimaista kerrosta ja iho on paikoitellen rikki, kyseessä on kapi. Jos samaa kuorimaista kerrosta on myös kuonossa ja silmät ovat viirumaiset, on apuun syytä kiirehtiä. Mitä pidempään sairaus jatkuu, sitä enemmän se vaikuttaa ketun luontaiseen varovaisuuteen ihmisten ja muiden eläinten läheisyydessä. Sairauden ja nälän heikentämänä kettu muuttuu yhä välinpitämättömämmäksi ympäristöään kohtaan.

Vuodenajasta ja alkutartunnan saaneesta kehon osasta riippuen ketulla on aikaa noin 2 kuukaudesta(mikäli punkkeja tarttuu samanaikaisesti ympäri kehoa) reiluun 4 kuukauteen. Punkit voivat levitä nopeasti. Talvella pakkasilla turkkinsa menettänyt kettu paleltuu ravintoa etsiessään, joka olisi estettävissä tukiruokinnalla ja lääkkeellä. Kesällä kettu menehtyy nälkään tai yleisinfektioon ihon tulehtuessa, joka olisi estettävissä tukiruokinnalla ja lääkkeellä. Usein ravinnon puutteesta ja kapista kärsinyt kettu jää vain paikoilleen , esimerkiksi kaupan eteen tai tien reunaan, jolloin paikalle saapuva partio toimii ohjeistuksensa mukaisesti.

Kapi paranee kerran annettavalla lääkkeellä, samalla jota annetaan koirille. Nyt on tullut markkinoille myös kaksi uutta itsehoitolääkettä, katso lisätiedot. Ilman lääkettä ei kapi yleensä parane vaan johtaa ketun menehtymiseen ravinnon puutteen ja tulehdustilan heikentämänä – talvella paleltumiseen. Katso lisätiedot tästä.
 
Eläinsuojelulaki edellyttää auttamaan sairasta tai loukkaantunutta luonnonvaraista eläintä. Myös ketulla on oikeus edes kerran elämässään, pieneen apuun ihmisiltä eikä vain kuvaansa lastenkirjoihin ja mainoksiin. Apu yhdellä tabletilla parannettavaan sairauteen, on yleensä ollut luoti. Olisiko jo aika muuttaa käytöksemme, ja ei etsitä vain sitä helpointa ratkaisua. Auttamalla edes yhtä kettua, saat varmasti enemmän kuin mistä luovut.
 
Talviaikaan

Mikäli ketulla on talviaikaan turkissa karvattomia alueita. Kysy tuolloin mielipide ketun hoidosta. PK-Seudulla havaituista: kapihavainto@gmail.com tai Whatsapp: 040 369 0489 Muu-Suomi Sey:n eläinsuojeluneuvojat tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistyksestä. Ellei (saamasi vastauksen mukaan ratkaisevasti) turkkinsa lämpösuojan menettäneellä ketulla ole pihapiirisi rakennuksessa – rakennuksen alla suojaisaa paikkaa toipua tai muualla tiedossasi olevaa, niin lääkkeen annosta ja tukiruokinnasta huolimatta ei talven pakkasessa ole mahdollista toipua vaan kettu menehtyy kylmään. Kysy silloin luonnonvaraisten eläinten hoitoon erikoistuneista hoitoloista, voivatko ne ottaa ketun hoitoon, jos loukutus onnistuu. Eläinsuojelujärjestöt joutuvat varojen ja henkilöresurssien puutteessa priorisoimaan tekemisiään. Jos pystyt, niin anna heille tukesi vaikka ketun lääkkeen hankinnassa.

Sivun alareunassa linkit alueiden havaintoilmoituksiin. Tee ilmoitus myös sinne.  Avattu 11.3.2024.
 

Mikäli otit kuvan tai videon ketusta niin lähetä sähköpostilla kapihavainto@gmail.com tai Whatsapilla numeroon 040 369 0489. Klikkaa Whatsapissa kuvan viestiin lisäämisen jälkeen HD -laatu (viestikentän yläosasta).

Jätä havaintoilmoitus mielellään myös alempana olevasta linkistä. 

Muissa asioissa olethan yhteydessä ”yhteydenotto” sivun lomakkeella.

Oheisella lomakkeella, sähköpostilla tai Whatsapilla lähetettyjä havaintoilmoituksia, ei siirretä alueen ilmoituksiin palvelun toimesta.

    Lue ensin

    Ilmoita alla olevasta alueen linkistä (ole tarkkana että jätät oikealle alueelle) alueella tekemästäsi havainnosta, mahdollisesti kapia sairastavasta tai loukkaantuneesta ketusta. Havaintoilmoitus tehdään, jotta alueella asuva tai liikkuva voi kertoa lisätietoja vastauksena ilmoitukseen, ja joku alueella asuva tai eläinsuojelutyötä tekevä voisi saada tiedon, ja toivottavasti myös auttaa kettua.

    Jätä kettujen pesäpaikka rauhaan. Älä kerro sijaintia missään. Kettu vaihtaa hyvin herkästi pasän sijaintia, jos kokee tulleensa häirityksi. Uusi pesäpaikka on ketun etukäteen katsoma vaihtoehto kaksi, ja siihen on syynsä ettei sinne halunnut poikasiaan ensisijaisesti.

    Koska kyseinen havaintoilmoituspaikka on vasta avattu, niin kestää ainakin syksyyn 2024 että ilmoituksia alkaa olla laajemmin (toki parempi jos loppuisivat kapin häviämisen myötä).

    Ilmoituksen voi tehdä rekisteröitymättä. 

    Tappaminen ei ole auttamista, jos kettu voisi todennäköisesti parantua yhdellä koirien purutabletilla. Myös esimerkiksi kettu jonka jalka on pysyvästi vaurioitunut voi silti pärjätä myös luonnossa, etenkin taajamassa. Sairasta ja kituvaa ilman mahdollisuuksia parantumiseen tai pärjäämiseen, ei saa jättää kärsimään. Kettu on rauhoitettu 15.4-1.8 ja muinakaan aikoina ei esimerkiksi metsästäjällä ole menemistä taajama-alueelle eikä haja-asutusalueella liian lähelle asutusta.

    Jos olet itse aikeissa auttaa kettua tai vasta etsit mukaan henkilöitä alueelta ja mahdollisia lisähavaintoja.
    Vaikka olet tehnyt tai vasta tekemässä havaintokyselyn Facen alue tai johonkin eläinsuojelun ryhmään, niin tee ilmoitus myös tänne. Facen alue ym. ryhmissä on vain osa alueella asuvista, joista harva lukee uudet postaukset päivittäin, ja siten monet ilmoitukset jäävät huomaamatta.

    Voit jakaa tänne tekemäsi ilmoituksen, kopioimalla jättämäsi valmiin ilmoituksesi osoitteen selaimen osoitekentästä.

    ESIMERKKITEKSTI

    Otsikko: Kaupunki, kaupunginosa 22.3.2023 klo 11.30 Havutie

    Jos otit kuvan ketusta, niin se kannattaa lisätä ilmoitukseesi. Etenkin tiheän taajaman alueella voi olla myös muita kapista kärsiviä. Tällöin kaikki erottuvat, ja ei tule sekaanusta ruokinnassa sekä lääkityksessä. Lisää kuva myöhemmin vastauksena, jos et sitä heti voi lisätä.

    Ilmoitusteksti: Hännästä osittain karvaton. Kulki Neulastien suuntaan. Ei näkynyt aiemmin.

    Yhteystietona esimerkiksi ”linkki Facebook profiiliin” tai puhelinnumero/sähköposti. Yhteystietojen jättäminen ei välttämätöntä, mutta suositeltavaa, jotta mahdolliset auttajat voivat kysyä lisätietoja.

    Lisää ilmoitukseesi myös mahdollinen linkki Facebook alueryhmään tekemästäsi ilmoituksesta. Voit lisätä kyseisen linkin myös vastauksena ilmoitukseesi, jos et vielä ole lisännyt ilmoitusta Faceen.

    Muista käydä lukemassa ilmoitukseesi saamasi vastaukset ja mahdolliset kysymykset.

    Voit halutessasi saada tunnukset joilla pystyt muokkaamaan ilmoitustasi ja saat sähköpostilla tiedon vastauksista. Kun olet rekisteröitynyt, niin ota oman profiilisi asetuksissa käyttöön kaksivaiheinen todentaminen.

    Luo tunnus tästä.

    Tai lähetä tietosi lomakkeella https://kettu.info/yhteydenotto/

    Voit jättää havaintoilmoituksen ilman käyttäjätunnustakin. Jättämällä ilmoituksen käyttäjätunnuksella, saat halutessasi ilmoituksen sähköpostilla saamistasi vastauksista.