kapinen kettu

Kapia sairastavan ketun tunnistaa karvattomista alueista, raavitusta ihosta ja kuorimaisesta kerroksesta ihon pinnalla.

Kapitartunnan ensioireina kettu saattaa ontua. Usein karvapeite on lähtenyt osaksi tai kokonaan hännästä, alkaen hännän tyvestä. Karvat saattavat lähteä myös takapäästä, kyljistä ja raajoista. Tukalaa oloaan kettu yrittää helpottaa nuolemalla ja hankaamalla. Rikki hankautunut iho tulehtuu. Kapin edetessä ihon pintaan tulee ”kuorimainen” kerros. Kapin mennessä silmiin silmät näyttävät viirumaisilta. 

Talvella turkkinsa suojan menettänyt kettu paleltuu hengiltä. Sairauden pitkälle edetessä kuihtuu kuoliaaksi. Syyhypunkkitartunta etenee usein hyvin hitaasti ja johtaa menehtymiseen 4-6 kuukaudessa. Pystyt kuitenkin pelastamaan ketun, hyvinkin pitkälle edenneestä kapista huolimatta. 

Kesäaikaan ketun turkki saattaa näyttää hyvin huonolta mutta kyse ei välttämättä ole syyhypunkkitartunnasta vaan normaalista kesäisin tapahtuvasta karvanlähdöstä. Ota kuitenkin kuva ketusta ja lähetä se arvioitavaksi. Mikäli ketun silmät ovat viirumaiset ja/tai esimerkiksi häntä on karvaton hännän tyvestä on kyse luultavimmin syyhypunkkitartunnasta.  Kesäaikaan ketuilla on pennut hoidettavana, ja syyhypunkki tarttuu myös pentuihin. 

Kapia aiheuttaa mikroskooppisen pieni 0,2-0,5mm syyhypunkki. Ketulle annettava lääke (sama kuin koirille) esimerkiksi Bravecto vaikuttaa noin kahdeksassa tunnissa, hävittäen kapia aiheuttavat syyhypunkit kapia sairastavasta ketusta.  https://www.ema.europa.eu/…/bravecto-epar-medicine-overview… Muitakin lääkkeitä on mutta Bravecto vaikuttaa nopeimmin ja vaikuttaa pitkään. Mikäli kapi on vasta alkuvaiheessa, niin pääasia että kettu saa lääkkeen nopeasti.

Syyhypunkit tarttuvat joko suorassa kosketuksessa tai paikoista, joissa kapia sairastava eläin on oleskellut. Syyhypunkit saattavat elää ilman isäntäeläintä suotuisissa olosuhteissa jopa kaksi viikkoa. Kettukapin syyhypunkit tarttuvat koiriin. Eri isäntäeläimillä on omat syyhypunkkikannat jotka tarttuvat huonosti muihin.  Ihmiseen eläimestä tarttunut syyhypunkki aiheuttaa hieman kutinaa ja menee itsekseen pois.

Mitä tehdä jos havaitsee ketun jolla on kapi ja pitääkö kapista ilmoittaa?

Suomen Eläinsuojelulaki 247/1996. Suora lainaus ”Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. ”

Voisitko sinä auttaa kettua?

Yksin ei välttämättä tarvitse toimia vaan esimerkiksi Facebook -alue ja eläinsuojelun ryhmistä kannattaa kysellä apuvoimia. Muista, että eläinsuojelujärjestöt toimivat yleensä vain lahjoitusten ja keräämiensä myyntituottojen turvin. Jos pystyt, niin tue heitä vaikka kapilääkkeen hankinnassa.

Yleensä ihmiset ovat valmiita auttamaan hädänalaista. Monet myös antavat ruokaa selvästi sairaalle mutta eivät välttämättä tiedä, että olisi myös parannettavissa helposti. Saatat siis löytää paikan, missä lääkkeen anto onnistuu ruoan seassa heti. Auttaminen toki onnistuu yksinkin ja etenkin, jos tiedossa missä. Kun etsit taajaman alueelta paikkaa auttaa kettua esimerkiksi facebookissa niin kannattaa mainita, että kapin hoitaminen on myös alueen koiranomistajien etu. Kapi tarttuu koiriin ja syyhypunkin voi tuoda sisätiloihin myös perheen kissa, vaikka kissaan ei ketun ja koirien syyhypunkki tartu. Koska on ihmisiä joiden mielestä ainut ratkaisu on luoti paikallisen metsästys seuran toimesta, niin kerro  jo valmiiksi, ettei tiheän taajaman alueelle ole metsästäjillä asiaa. 

Esimerkkiteksti sivun alareunassa jota voit käyttää suoraan. Laita ehdottomasti kuva ketusta. Pelkät tekstiä sisältävät postaukset ohitetaan monesti huomaamatta. Jos kyseessä ei taajaman alue, niin poista kyseinen kohta tekstistä. Kesällä poista myös ”paleltuu turkkinsa suojan menettäneenä”.

Auttaminen on lähinnä hiukan aikaa vievää, mutta auttamalla pelastat ketun. Ilman lääkettä, kettu menehtyy.  Katso ohje.

Mikäli karvat ovat jo lähteneet suurelta osin, niin talven pakkasilla ei uusi karvoitus ehdi kasvaa, lääkityksestä huolimatta. Paleltuminen on todennäköistä ilman mitään paikkaa toipua. Jos kettu hakee sairaana suojaa esimerkiksi talon alta, niin ruoki kettua lähelle kyseistä paikka lääkkeen annon lisäksi riittävän kauan. Syyhypunkit elävät enintään kaksi viikkoa ilman isäntää. Bravecto vaikuttaa kaksi kuukautta.
 
Jos haluat lukea lisää ketun kapista niin kannattaa tutustua Marc Baldwinin Wildlifeonline palvelun artikkeliin.

Myös palvelussa The Fox Project lyhyt artikkeli kapista. 

Ketulla ei ole lämmintä pesäkoloa

Koska ravintoa on vaikea löytää talvella niin sitä on etsittävä laajalta alueelta. Lepäämiseen ei yleensä löydy oksien suojaa enempää.

Esimerkki ilmoituksesta jota voit käyttää pohjana kun etsit paikkaa auttaa kettua

Oletko nähnyt kuvan kettua? Jos alueen taloista löytyisi joku piha missä kuvan kettu liikkuu vakituiseen, niin voitaisiin auttaa. Ilman apuja menehtyy kapin heikentämänä – nälkään tai paleltuu turkkinsa suojan menettäneenä. Koska taajaman aluetta niin metsästäjillä ei asiaa. Ketun auttaminen myös alueen koirien omistajien etu kun ei tarvitse hoidattaa oman koiran kapia, jos sattuu kulkemaan samoja reittejä ketun kanssa. Myös ulkoileva kissa saattaa tuoda kapia aiheuttavan punkin talouden koiralle tuliaisena, vaikkei itse siitä tartuntaa saakkaan. Auttaminen linkin tavoin https://kettu.info/tukiruokinta/ Laita vain yv:llä tieto mahdollisesta paikasta missä ketun auttamisen voisi aloittaa.