usein kysytyt kysymykset
Purutabletti ei tuoksu tai maistu ketun luonnosta saamalta ravinnolta, joten kettu täytyy totuttaa hiukan kyseisen tuoksuiseen ja/tai edes makuiseen ruokaan. Parhaiten se onnistuu antamalla hiukan koirien raakaruokaa tai jauhelihaa sekä sen vieressä samalla desi koiranmakkaraa. Lääke sekoitetaan pieneen määrään kyseistä ruokaa, jota kettu syönyt ainakin muutamana päivänä.
- Piha tai muu alue missä ketusta on tehty havaintoja ja missä tukiruokinta on aloitettu, on ketun reviirillä, jonka ohi kulkee vain satunnaisesti kerran viikossa tai kuukaudessa. Harva jatkaa ruokintaa viikkoa kauempaa, jos kettua ei näy.
Kettu liikkuu etenkin talvella vain etsiessään ravintoa tai suojaa. Reittejä, joista ei ole löytänyt kumpaakaan ei ole jaksamisen kannalta järkevää toistaa kuin satunnaisesti.
2.Kettu ei syönyt tarjottua ruokaa.
Ketun ravintoa on etenkin riista. Talven pakkasilla ei raakaruokinta onnistu kuin jauhelihana, jossa on reilusti ruokaöljyä estämässä jäätymistä, mutta silloinkin vain tunteja pakkasilla. Kun lämpötila sallii, niin kannattaa houkutella kettu syömään maustamattomilla kanasuikaleilla tai vaikka paistetulla osalla, josta luut (voi puhkaista suolen) poistettu.
Lääke on annettava sellaisenaan (kaikki ei sitä sellaisenaan syö) tai ruoan sisään piilotettuna, joten ruoka minkä sisällä lääkkeen antaa, on oltava sellaista, jota on syönyt.
Jos kapi on vasta alussa, niin kettu löytää yleensä myös ravintoa, jos liikkuu vakituiseen alueella. Silloin, jätä esimerkiksi kuivattua lihaa paikkaan mistä kettu sen löytää, ja sitä ei syö esimerkiksi linnut. Ruokaa voi ja kannattaa vaihdella, jotta löytyy ruoka mitä syö. Kun kapi etenee, niin ravinnon saanti heikkenee, ja silloin alkaa viimeistään liikkumaan myös päivisin. Jos kettu onkin käynyt aiemmin vain haistelemassa ruokaa, niin muistaa kyllä missä on ollut.
- Ruokinta on onnistunut pari kertaa, mutta kettua ei enää näy.
Jos kettu elää vilkkaan taajaman alueella, niin riski jäädä auton kolhimaksi on erittäin suuri.
Mikäli ketun kapi on jo pitkällä, niin jossain vaiheessa jaksamisen raja tulee vastaan. Etenkin talvella turkkinsa lämpösuojaa menettäneenä, tarvitsee monin verroin enemmän ravintoa kuin terveenä.
Koiraeläimen syyhypunkit voivat tarttua, mutta ne eivät elä ihmisessä. Kutinaa saattaa ilmetä hetken ajan joka lähtee itsekseen.
Ensin pitää varmistaa on, että ketulla on kapi. Lääkkeen annossa on oltava erityisen varovainen, jos kyseessä kettu jolla poikaset. Kettu vie osan ruoasta poikasilleen, ja siten ruoaksi emolle, vain valmiiksi pientä- pienennettyä. Vain Bravecto soveltuu tiineen tai imettävän lääkitsemiseen.
Et voi vain jättää lääkettä. Antaminen on aina valvottava. Vaikka ruoan luokse ehtisikin ensin kettu, niin saattaa vain piilottaa ruoan, jonka lopulta syö joku muu tai ei kukaan, ja silloin ketun sairaus vain etenee.
Ei ainakaan pariin kuukauteen, jonka lääke vaikuttaa. Mikäli ketulla on jokin suojapaikka missä oli myös sairastaessaan, niin syyhypunkit siellä ehtivät kuolla. Punkit elävät enintään kaksi viikkoa suotuisissa olosuhteissa ilman isäntää. Suomessa talvipakkasilla kyse päivistä. Ketuilla on omat reviirinsä ja siten eivät niin helposti tartuta toisiin. Kesällä eri asia, kun ja jos on poikaset ja kumppani. Myös alue ja sen asutustiheys vaikuttaa. Syyhypunkit voivat siis joskus tulevaisuudessa tarttua kettuun uudestaan, mutta silloin ketun uudelleen auttaminen on jo luultavasti helpompaa.
Avun epääminen syyllä, että sairastuu ehkä joskus uudestaan, ei ole vaihtoehto edes lain mukaan. Eläinsuojelullisesti kyseinen syy edustaa eläinsuojelun vastakohtaa.
Valitettavan useat henkilöt ovat saaneet vastaukseksi , ettei kannata auttaa – lääkitä kun riskinä uusi tartunta ja resistenssiys.
Bracecton vaikuttava aine on Fluralaneeri, jonka vaikutus hävittää ketussa olevat syyhypunkit. Bravecton valmisteyhteenveto.
Bravecton jatkuvan käytön aiheuttamasta resistenssiydestä ei ole vielä julkaistua tutkimustietoa. Syyhypunkit on kapin aiheuttajia, jotka kuolevat täysin Fluralaneerin vaikutuksesta. Syömällä Bravecton, Fluralaneeri leviää ketun kehossa hävittäen syyhypunkit. Jotta voisi syntyä resistenssiys joka veisi tehoa, vaikutus pitäisi kohdistua aina samaan objektiin eli tässä tapauksessa samoihin syyhypunkkeihin. Kapin aiheuttama ketun menehtyminen, ei johdu syyhypunkkien levittämistä taudin aiheuttajista jotka jäisivät elämään. Fluralaneeri tai mikä tahansa aine leviää aina elimistössä, riippumatta tulleesta resistenssiydestä. Syyhypunkeille ei siis ehdi kehittyä resistenssiyttä, koska jo kerta annos tappaa.
Kapia sairastavalle ketulle tulee usein myös bakteerien aiheuttamia infektioita, joita pitäisi hoitaa antibiooteilla. Antibiootteja ei kuitenkaan ole yleensä kukaan antamassa kuin niille harvoille ketuille, jotka pääsevät luonnonvaraisten eläinhoitolaan. Kuten ihmisilläkin, osalla ketuista on vahvempi vastuskyky ja siten paremmat mahdollisuudet toipua vakavastakin infektiosta ilman lääkettä.
Täytyy tiedostaa, että loukutus on se viimeinen vaihtoehto, joka harvemmin johtaa ketun loukkuun saantiin. Eli, ennen loukun hankintaa lue ajatuksella ”tukiruokinta” sivu. Siellä myös lisää loukuista.
Veitkö myös valvontakameran, luvan kanssa? Ketun täytyy syödä todistettavasti annettua ruokaa vähintään parina perättäisenä päivänä, jonka jälkeen lääkkeen anto valvotusti. Lääkkeenä annettava Bravecto on reseptilääke. Jotta kannattaa edes yrittää kysyä eläinlääkäriltä etävastaanottoaikana annettua lääkettä, täytyy olla kunnollisia kuvia ketusta. Kuntien omilta eläinlääkäreiltä ei yleensä kannata kysyä.
Jos karvoitus on jo alkanut lähteä, niin tarvitsee lääkkeen. Ilmeisesti melko harvoilla ketuilla on vastustuskyky. Tutkimustietoa ei ole tai ei ainakaan vielä ole tehty tai löytynyt, onko periytyvä vai johtuuko esimerkiksi vain satunnaisesti syödystä ravinnosta. Syyhypunkit eivät siedä joitakin eri ravintoaineita, ja siten saattaa joskus johtua vain siitä mitä syönyt, ettei ole tarttunut. Lisätietoa löytyy Brittien, Kanadan ym. eri maiden järjestöjen sivuilta. Homeopaattisessa kapin ”lääkitsemisessä” hyödynnetään myös aineita joilla on saatu ainakin osalle lääkityistä näkyviä tuloksia.
Syyhypunkkeja levittävät niin monet isot ja pienet metsän asukit, että torjuntakeinoja luonnonvaraisena elävälle ei ole.
Voit kuitenkin ennakoida ja siten helpottaa mahdollisen lääkkeen antoa. Anna silloin tällöin ketulle hyvänlaatuista -viljatonta koiranmakkaraa desi. Älä kuitenkaan joka päivä. Jos kettu saa joskus tartunnan, niin silloin syönee helposti annetun tukiruoan ja lääkkeen sen mukana.