kettu tien reunalla
PK-SEUTU
Jos näit pk-seudulla loukkaantuneen ketun niin ota yhteyttä Korkeasaaren Villieläinsairaalaan.
Villieläinsairaalan puhelinnumero 040 334 2954
Mikäli kyseessä vakavasti loukkaantunut kettu ajoradalla moottoritiellä, jonne meneminen kielletty, niin soita välittömästi 112.
Mikäli kettu liikkuu ja näkyvissä ei ole avohaavaa-murtumia.
Jos suinkin mahdollista niin yritä ottaa video ketusta. Jos kettu liikkuu, niin yritä seurata hetken aikaa, mihin suuntaan.
Jos kettu pitää jalkaa ylhäällä, niin olisi tärkeää tietää, käyttääkö kettu jalkaa varovasti kävellessä. Jos jalka on jatkuvasti ylhäällä kävellessä niin roikkuuko jalan pää hallitsemattomasti tai onko jalka epäluonnollisessa asennossa jolloin kettu tarvitsee apua mahdollisimman pian.
Voit auttaa kettua tukiruokinnalla. Silloin kettu pysyy alueella, ja mahdollinen loukutus ja paranemisen seuraaminen on mahdollista. Tukiruokinnaksi soveltuu hyvin esimerkiksi koiranmakkara.
Huom! Ketuilla on pienet poikaset keväällä – alkukesästä. Yleensä pennut syntyvät huhti-toukokuussa. Tuona aikana ole heti yhteydessä eläinsuojeluun, jos näet loukkaantuneen tai menehtyneen ketun. Pennut saattavat olla lähistöllä odottamassa emoaan.
Jos kettu makaa liikkumatta avonaisella paikalla tai esimerkiksi tien reunalla ja se ei huomioi, lähistöllä liikkuvia. Voit yrittää lähestyä kettua hitaasti mutta älä koske, sillä kettu pyrkii puolustautumaan jos suinkin pystyy. Voit rauhoittaa ketun peittämällä ainakin pään vaikka pyyhkeellä. Soita seuraavaksi apua.
Mikäli kettu liikkuu, yritä saada video ketun kulkemisesta. Älä kuitenkaan häiritse kettua.
MUU SUOMI
Jos näit sairaan tai loukkaantuneen ketun niin ilmoita havaintosi paikalliselle eläinsuojelujärjestölle ja/tai ainakin facen eläinten pelastusrinkiin facebook.com/groups/907225516089816
KUN LIIKUT MISSÄ TAHANSA
Auton kolhaisema, tien pientareella makaava kettu (tai mikä tahansa eläin) ei välttämättä ole vielä menehtynyt vaan saattaa olla halvaantunut tai muuten liian pahoin vahingoittunut liikkuakseen. Tuolloin elämä saattaa jatkua vielä useita päiviä. Tuon ajan eläin kärsii janosta, nälästä ja kivuista, odottaen apua.
Ellet itse pysty tarkistamaan niin soita yleiseen hälytysnumeroon 112. Hälystä pyytävät ohiajavaa poliisipartiota tarkastamaan tilanteen. Suomen Eläinsuojelulaki 247/1996. ”Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. ”