Varo matkallasi

Syksyn lähestyessä kettujen pennut alkavat etsiä suuntaa, josta aloittaa itsenäinen elämänsä. Emojen opettamat taidot ja lyhyt kokemus luonnossa, niiden varassa, kun matka jatkuu kohti talvea. Yksi tärkeä oppi jäi kuitenkin saamatta: varo matkallasi, asetta kantavia ihmisiä.

Suomessa kettujen metsästys harrastuksena on sallittua, ja se alkoi jälleen 1. elokuuta ja jatkuu kevääseen. Kuten Riistakoulussa opetetaan, ei ketusta ole ihmisille haittaa. Perusteluna metsästykselle käytetään, että kettu on uhka metsäkanalinnuille. Suomessa metsästäjät tappaa noin miljoona lintua joka vuosi. Esimerkiksi vuonna 2021 Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan metsäkanalinnuista teeriä ammuttiin eli tapettiin noin 140 000, metsoja 28 000, pyitä 38 000 ja riekkoja 20 000 yksilöä. 

Toisena perusteluna käytetään, että kettu levittää syyhypunkkeja. Unohdetaan kuitenkin sanoa, että mistä kettu sai alunperin punkit. Ketut elävät vain omalla reviirillään. Eli eivät liikku sattuman varaisesti eri alueilla kuin sitä omaa paikkaansa etsiessään. Punkit elävät ilman isäntäeläintä enintään kaksi viikkoa. Punkkeja levittävät luonnossa lähes kaikki siellä liikkuvat, kuten Ylen jutussa mainitaan. Myös syyhypunkkeja levittävät eri eläimet. Esimerkiksi lintuun tai vaikka peuraan tarttunut koiraeläimen syyhypunkki on saattanut matkata jo pitkälle, ennen kuin irtoaa väärästä isäntäeläimestä. Koiraeläimen syyhypunkki tarttuu ja voi elää vain koirassa sekä ketussa, joilta tartunnan saa pois yhdellä purutabletilla. Mikäli kyseistä metsästäjien logiikkaa seurataan(tapetaan kaikki, jotka kantavat mukanaan mahdollisia taudin aiheuttajia), niin metsään voi todellakin mennä jatkossa hiljentymään rauhassa, kun enään ei kuulu lintujen laulua eikä kohta ihmistenkään, ekosysteemiä kun ei pyöritä vain ihmiset. ”Mitä ihminen tekee luonnolle ja eläimille, sen hän tekee myös itselleen.

Kettu, tuo ihailtu näky pelloilla ja vaeltaessaan missä tahansa, muista varoa matkallasi punkkien lisäksi ihmisiä – ketä muutakaan.